Gojnik (Szałwia Libańska) rośnie w unikalnym wysokogórskim środowisku najczęsciej w rejonie Bałkanów i Turcji oraz na Półwyspie Iberyjskim. Gojnik jest jedną z najbardziej docenianych roślin na świecie. Już w starożytności wielcy lekarze greccy doradzali żołnierzom stosowanie ziela Gojnika jako remedium, które potrafi szybko zregenerować siły po bitwie. Gojnik jest ceniony głównie za swoje cechy przeciwbakteryjne, wspomagające i wzmacniające organizm. Ziele Gojnika zawiera spore ilości flawonoidów, tiamin, przeciwutleniaczy oraz minerałów (żelaza, potasu, magnezu i sodu), dzięki czemu może być pomocny w prawidłowej pracy systemu odpornościowego.
Skład:
Gojnik ziele - 100%.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę z ziela Gojnika należy zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 5-10 minut pod przykryciem. Smak naparu z Gojnika można wzbogacić miętą, świeżym imbirem, miodem, stewią lub cytryną. Napar z ziela Gojnika ma przyjemny, delikatny smak.
Przechowywanie:
Ziele Gojnik należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny małym dzieciom.