loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 2
  • Aktualny czas:
Ksylitol fiński, Cukier Brzozowy, Xylitol XIVIA Danisco - 250g
    •  
    • poprzedni produkt
    • następny produkt
    •  
9,90 zł.
Dostawa już od 4,90 zł; Kurier - 7,90 zł.
Produkt niedostępny
  • Producent: Danisco Finlandia/AKA
  • Wysyłamy w terminie: 1-2 dni roboczych

średnia: 0.0  ocen: 0
  • Opis produktu

Ksylitol fiński, cukier brzozowy, xylitol XIVIA Danisco - 250g

Teraz w każdym opakowaniu darmowa próbka drażetek z ksylitolem!

Fiński ksylitol XIVIA to substancja pochodzenia naturalnego, którą produkuje się z drewna brzozy. Ksylitol, czyli cukier brzozowy jest nie mniej słodki oraz ma identyczną konsystencje i wygląd jak cukier rafinowany. Może z powodzeniem go zastąpić, jednak ksylitol ma ogromna przewagę: jest pozbawiony wszystkich negatywnych cech zwykłego cukru. Posiada przede wszystkim dużo niższy indeks glikemiczny (IG:8). Dla porównania IG glukozy i sacharozy wynosi (IG:100). Ksylitol jest prawie o połowę mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Jest więc bardzo dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i osób, które pilnują swojej wagi.

Ksylitol występuje naturalnie w różnych owocach i warzywach. Organizm człowieka także produkuje ksylitol podczas procesu trawienia w ilości ok. 15 g na dobę.

Właściwości ksylitolu:

Ksylitol XIVIA cechuje się subtelnym smakiem, a przy spożywaniu w postaci krystalicznej sprawia uczucie lekkiego chłodu w jamie ustnej. Ksylitol XIVIA jest bezpieczny dla zębów i dziąseł. Spożywanie tego naturalnego słodziku sprzyja redukcji płytki nazębnej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej higieny w jamie ustnej. Agencja Żywności i Leków "FDA" potwierdziła, że ksylitol jest substancją, która nie przyczynia się do próchnicy zębów, a raczej wspomaga walkę z próchnicą.

Spożywanie ksylitolu nie wywołuje tak dużego wzrostu insuliny do krwi jak spożycie cukru. Podczas trawienia ksylitolu, produkowana jest mniejsza ilość insuliny i nie są zużywane w tak dyżym stopniu zasoby mikro i makro-elementów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ksylitol ponadto nie zakwasza organizmu i podczas metabolizmu nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, tworząc środowisko zasadowe bardziej korzystne dla organizmu człowieka. Dla porównania, cukier tworzy środowisko mocno kwasowe. Ksylitol nie przyczynia się do rozwoju patogennej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i nie powoduje nasilenia problemów żołądkowych takich jak nadkwasota czy zgaga. Ksylitol wspomaga również przyswajanie wapnia w organizmie i dzięki temu jest zalecany w profilaktyce osteoporozy.

Ksylitol zaleca się przy:
- zapobieganiu próchnicy zębów,
- zapobieganiu chorób i stanów zapalnych dziąseł,
- przeciwdziałaniu rozmnażaniu się patogennych bakterii występujących w jamie ustnej,
- dolegliwościach żołądkowych.

Ponadto ksylitol:
- redukuje niemiły zapach z ust,
- tworzy środowisko zasadowe w przewodzie pokarmowym,
sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie,
- ogranicza i utrudnia nadmierny rozwój patogennych pleśni i drożdżaków szczególnie z rodziny candida albicans w przewodzie pokarmowym,
- wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce innych schorzeń.

Zastosowanie ksylitolu:

Ksylitol dodaje się do różnych produktów żywnościowych, kosmetyków, preparatów do higieny jamy ustnej, słodyczy, a nawet farmaceutyków. Ksylitol w żywności oznacza się najczęściej symbolem E 967. Dzięki ksylitolowi możemy pozbyć się z naszej diety białego cukru. Ksylitolem XIVIA znakomicie osłodzimy herbatę, kawę, napoje, a także dodamy go do różnych potraw i dań. Ksylitol XIVIA  możemy zastosować do gotowania, mrożenia i pieczenia. Niestety nie sprawdzi się do pieczenia ciast drożdżowych, gdyż drożdze na nim nie wyrastają.

Ksylitol jest rekomendowany przez stowarzyszenia dentystyczne.

Spożywanie:
Poleca się spożywanie max. 15 g ksylitolu XIVIA dziennie (ok. 3 łyżeczek). Najlepiej, aby do takiej dawki dochodzić stopniowo, rozpoczynając od połowy łyżeczki. Za duże spożycie ksylitolu XIVIA może wywołać lekkie rozwolnienie, które powinno stopniowo mijać. Nasz przewód pokarmowy potrzebuje czasu do wytworzenia większej ilości enzymów trawiennych. Fińscy naukowcy uważają, że ksylitol można spożywać max. do 40 g/dobę.

Ksylitol XIVIA jest bezpieczną substancją pochodzenia naturalnego, produkowaną z drewna brzozy, dopuszczoną do obrotu przez Polskie Ministerstwo Zdrowia.

Przeciwwskazania:
Nie należy podawać ksylitolu XIVIA małym dzieciom z powodu niedojrzałych jeszcze w pełni układów trawiennych. Ksylitolu XIVIA nie powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom ponieważ nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol co może wywołać poważne objawy, a nawet uszkodzenia organów.

Skład:

Oryginalny, certyfikowany fiński ksylitol XIVIA firmy Danisco.

Wartość energetyczna w 100 g:
240 kcal (cukier 405 kcal)

Pojemność:
250 g

Przechowywanie:
Ksylitol XIVIA należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia:
Finlandia/Danisco-Sweeteners

Certyfikat:

certyfikat danisco 2016 aka


Zobacz również inne nasze produkty z ksylitolem:
pasty do zębów z ksylitolem bez fluoru
słodycze z ksylitolem

konfitury i powidła z ksylitolem

kakao z ksylitolem

przeciwpróchnicze gumy do żucia z ksylitolem bez cukru


Więcej o ksylitolu:
Co to jest ksylitol - cukier brzozowy ?
Ksylitol - cukier brzozowy, właściwości

Produkty, które mogą Ciebie zainteresować
Osoby, które kupiły ten produkt wybrały również ...