loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
Ksylitol fiński, Cukier Brzozowy, Xylitol XIVIA Danisco - 500g
    •  
    • poprzedni produkt
    • następny produkt
    •  
18,90 zł.
Dostawa już od 4,90 zł; Kurier - 7,90 zł.
Produkt niedostępny
  • Producent: Danisco Finlandia/AKA
  • Wysyłamy w terminie: 1-2 dni roboczych

średnia: 0.0  ocen: 0
  • Opis produktu

Oryginalny ksylitol fiński, cukier brzozowy, xylitol XIVIA Danisco - 500g

Teraz w każdym opakowaniu darmowa próbka drażetek z ksylitolem!

Oryginalny fiński ksylitol XIVIA jest substancją pochodzenia naturalnego. W przeciwieństwie do ksylitolu produkowanego z kolb kukurydzy (głównie w Chinach) fiński ksylitol XIVIA produkuje się z drewna brzozy. Idealnie zastępuje rafinowany cukier, z tą jednak różnicą, że jest pozbawiony wad zwykłego cukru. W wyglądzie w ogóle nie różni się od cukru. Ksylitol - inaczej cukier brzozowy - jest tak samo słodki i ma identyczną konsystencje jak cukier, lecz posiada dużo niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza i sacharoza (IG:100). Poza tym ksylitol jest o ok. 40% mniej kaloryczny. Jest więc bardzo dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i osób, które dbają o odpowiednią wagę.

Ksylitol istnieje również w różnych owocach i warzywach. Jest także naturalnie produkowany w organizmie człowieka podczas metabolizmu węglowodanów w ilości ok. 15 g na dobę.

Właściwości ksylitolu:

Spożywanie ksylitolu nie powoduje tak intensywnego wzrostu insuliny do krwi jak po spożyciu białego cukru. Podczas metabolizmu ksylitolu, organizm produkuje mniejszą ilość insuliny i nie zużywa tak dyżych zasobów mikro i makro-elementów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ksylitolu sprzyja eliminacji płytki nazębnej oraz pomaga w zachowaniu zdrowej higieny jamy ustnej. Agencja Żywności i Leków "FDA" stwierdziła, że ksylitol jest substancją, która nie przyczynia się do próchnicy zębów, a wręcz wspomaga walkę z próchnicą. Jest bezpieczny dla zębów i dziąseł. W przeciwieństwie do rafinowanego cukru ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ksylitol cechuje się subtelnym smakiem, a przy spożywaniu w postaci krystalicznej sprawia uczucie lekkiego chłodu w jamie ustnej. Ksylitol nie zakwasza organizmu. Tworzy w układzie pokarmowym odczyn zasadowy, bardziej korzystny dla organizmu człowieka niż cukier, który tworzy środowisko kwasowe. Dzięki temu ksylitol nie przyczynia się do rozwoju patogennej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i nie powoduje nasilenia problemów żołądkowych takich jak nadkwasota czy zgaga. Ksylitol wspomaga również przyswajanie wapnia w organizmie i dzięki temu jest zalecany w profilaktyce osteoporozy.

Ksylitol zaleca się przy:
- zapobieganiu próchnicy zębów,
- zapobieganiu chorób i stanów zapalnych dziąseł,
- przeciwdziałaniu rozmnażaniu się patogennych bakterii występujących w jamie ustnej,
- dolegliwościach żołądkowych.

Ponadto ksylitol:
- redukuje niemiły zapach z ust,
- tworzy środowisko zasadowe w przewodzie pokarmowym
- sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie,
- ogranicza i utrudnia nadmierny rozwój patogennych pleśni i drożdżaków szczególnie z rodziny candida albicans w przewodzie pokarmowym,
- wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce innych schorzeń.

Zastosowanie ksylitolu:

Ksylitol stosuje się w różnych produktach żywnościowych, kosmetykach, preparatach do higieny jamy ustnej, słodyczach, a nawet farmaceutykach. Ksylitol jako dodatek do żywności często widnieje pod symbolem E 967. Dzięki ksylitolowi mamy możliwość wyeliminowania z diety zwykłego cukru. Ksylitolem  można osłodzić herbatę, kawę, różne napoje oraz dosładzać potrawy i dania. Ksylitol można stosować w gotowaniu, mrożeniu i pieczeniu. Jednak nie sprawdzi się do pieczenia ciast drożdżowych ponieważ drożdze na ksylitolu nie wyrastają.

Oryginalny fiński Ksylitol jest rekomendowany przez Towarzystwa Dentystyczne.

Spożywanie:
Poleca się spożywanie max. 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Najlepiej, aby dochodzić do tej ilości stopniowo, rozpoczynając od pół łyżeczki. Za duże spożycie ksylitolu może spowodować lekkie rozwolnienie, które powinno stopniowo mijać w krótkim okresie czasu, który jest niezbędny do wytwarzania większej ilości enzymów trawiennych. Fińscy naukowcy twierdzą, że ksylitol  można spożywać max. do 40 g na dobę.

Ksylitol XIVIA jest bezpieczną substancją produkowaną z drewna brzozy, dopuszczoną do obrotu przez Polskie Ministerstwo Zdrowia.

Przeciwwskazania:
Nie należy podawać ksylitolu XIVIA małym dzieciom z powodu niewykształconych jeszcze układów trawiennych. Ksylitolu XIVIA nie powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom ponieważ nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol co może wywołać poważne objawy, a nawet uszkodzenia organów.

Skład:

Oryginalny, certyfikowany fiński ksylitol XIVIA Danisco wytwarzany z drewna brzozy.

Wartość energetyczna w 100 g:
240 kcal (cukier 405 kcal)

Pojemność:
500 g

Przechowywanie:
Ksylitol należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia:
Finlandia/Danisco-Sweeteners.

Certyfikat:

certyfikat danisco 2016 aka

Zobacz również inne nasze produkty z ksylitolem:
pasty do zębów z ksylitolem bez fluoru
słodycze z ksylitolem

konfitury i powidła z ksylitolem

kakao z ksylitolem

przeciwpróchnicze gumy do żucia z ksylitolem bez cukru


Więcej o ksylitolu:
Co to jest ksylitol - cukier brzozowy ?
Ksylitol - cukier brzozowy, właściwości

Produkty, które mogą Ciebie zainteresować
Osoby, które kupiły ten produkt wybrały również ...