loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 3
  • Aktualny czas:
banner

przesylka

Ksylitol - cukier brzozowy, właściwości

Ksylitol – cukier brzozowy, właściwości.

Ksylitol, „cukier brzozowy”, staje się coraz bardziej popularny ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i korzystne działanie na organizm człowieka.

Od lat 60-tych XX w. takie państwa jak Niemcy, ZSRR, Szwajcaria, Włochy, USA, Chiny, Japonia zaczęły wykorzystywać ksylitol jako element diety dla osób chorych na cukrzycę oraz w różnych celach medycznych (m. in. był stosowany w terapii pooperacyjnej, w roztworach przy karmieniu dożylnym, w przypadkach poparzeń i przy porażeniach elektrycznych). Dalsze badania prowadzone nad ksylitolem wykazały jego korzystne właściwości dentystyczne. Z początkiem lat 70-tych XX w. naukowcy z Uniwersytetu w Turku (Finlandia) ustalili, że cukier brzozowy jest bardzo skuteczny w walce z próchnicą. W 1974 r. fińska Sugar Company Ltd. rozpoczęła masową produkcję ksylitolu, zaś w 1975 r. na rynku pojawił się pierwszy produkt dentystyczny bez cukru, guma do żucia na bazie ksylitolu.

W odróżnieniu od pozostałych substancji słodzących, cząsteczka ksylitolu posiada w swoim składzie 5 atomów węgla i dzięki temu ksylitol nie ulega procesowi fermentacji. Obecność ksylitolu w organizmie stwarza środowisko zasadowe, skutecznie neutralizując działanie szkodliwych kwasów. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy niż tradycyjny cukier, cukier brzozowy to doskonały i bezpieczny produkt słodzący, przeznaczony szczególnie dla diabetyków. Reguluje poziom insuliny we krwi, której tylko niewielka ilość jest wytwarzana w procesie metabolizmu ksylitolu, który posiada dużo niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż pozostałe cukry (glukoza i sacharoza – IG:100). Ksylitol umożliwia łatwe kontrolowanie masy ciała i skutecznie przeciwdziała otyłości. Nie rezygnując ze słodkiego smaku, pozwala ograniczyć kalorie o 40%. Regularne stosowanie ksylitolu pomaga zmniejszyć apetyt (szczególnie na słodycze), pozostawiając jednocześnie uczucie sytości na dłuższy czas.

Fińscy naukowcy oraz liczne stowarzyszenia dentystyczne wielu krajów świata polecają i rekomendują ksylitol, czyli cukier brzozowy jako naturalny środek do walki z próchnicą. Stanowi on doskonałe, dodatkowe zabezpieczenie zębów i dziąseł przed szkodliwym działaniem patogennych bakterii jamy ustnej. Nie tylko przeciwdziała tworzeniu się próchnicy, ale również powoduje jej zatrzymanie. Zażywanie ksylitolu przyspiesza wydzielanie śliny, której alkaliczny odczyn neutralizuje kwaśne środowisko przywracając właściwe pH jamy ustnej. Cukier brzozowy zapewnia także właściwą mineralizację zębów, wzmacnia szkliwo i skutecznie ogranicza tworzenie się płytki nazębnej. Badania potwierdzają korzystny wpływ na higienę jamy ustnej, którego efekty są długotrwałe. Dodatkowo spożywanie ksylitolu działa też wspomagająco przy leczeniu zakażeń jamy ustnej, pomaga likwidować pęknięcia w kącikach ust i odświeża oddech.

Ksylitol pomaga wzmacniać także układ immunologiczny, działa przeciw infekcjom wirusowym i bakteryjnym co jednocześnie zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia dalszych powikłań i możliwość przejścia choroby w stan przewlekły. Zalecany przy osteoporozie, cukier brzozowy pomaga w przyswajaniu wapnia i magnezu, ułatwiając tym samym mineralizację kości.

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol tworzy środowisko zasadowe w organizmie i dzięki temu szczególnie korzystnie wpływa na układ pokarmowy:

  • łagodząc dolegliwości żołądkowe,
  • wspomagając zachowanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego,
  • powstrzymując nadmierny rozwój pleśni i drożdżaków (szczególnie z rodziny Candida albicans),
  • zalecany w stosowaniu przy nadkwasocie, zgadze oraz przy zatwardzeniach.

Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok 5% substancji rozpuszczonej w soli fizjologicznej), skutecznie go oczyszcza, pomagając ograniczyć rozwój szkodliwych bakterii, przez co zmniejsza się ryzyko zakażenia. Cukier brzozowy działa wspomagająco przy likwidowaniu problemów związanych z występowaniem alergii i astmy. Stosowany jest zapobiegawczo przy zapaleniu ucha środkowego, infekcjach górnych dróg oddechowych (nosa i gardła), a także dolnych dróg oddechowych (płuc i oskrzeli). Wskazany również dla osób chorych na mukowiscydozę. Zmniejszając wydzielanie insuliny ksylitol zapewnia optymalną sprawność działania tkanek i narządów. Ksylitol skutecznie wspomaga także prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Zalecany jest dla osób po wysiłku fizycznym, dostarczając organizmowi potrzebnej dawki energii.

Pozytywne opinie naukowców i specjalistów na temat dobroczynnych właściwości i skuteczności działania ksylitolu, jako środka wspomagającego przy zapobieganiu i zwalczaniu różnych chorób, zostały potwierdzone różnymi badaniami. Znalazły również odzwierciedlenie w liczbie wielu opracowań naukowych.

Spożywanie ksylitolu pozwala w naturalny i niezwykle prosty sposób pozbyć się z diety tradycyjnego cukru oraz zadbać o poprawę stanu naszego zdrowia.


Podobne artykuły:
Co to jest ksylitol - cukier brzozowy ?

Zobacz nasze produkty z Ksylitolem:


Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.