loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Co to jest ksylitol - cukier brzozowy ?

Co to jest ksylitol - cukier brzozowy ?

Ksylitol czyli cukier brzozowy to substancja słodząca pochodzenia naturalnego. Do produkcji oryginalnego fińskiego ksylitolu najwyższej jakości wykorzystuje się drewno brzozy, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Ksylitol jako organiczny związek chemiczny, alkohol cukrowy, znany był w Europie już od końca XIX w. Został odkryty przez niemieckich i francuskich chemików. W kolejnych latach ksylitol poddawany był badaniom naukowym. Podczas II wojny światowej, kiedy borykano się z dotkliwym brakiem produktów słodzących, cukier brzozowy znalazł zastosowanie na szeroką skalę jako doskonały zamiennik cukru. Zyskał na popularności w drugiej połowie XX wieku i obecnie z powodzeniem jest już stosowany w wielu krajach świata.

Ksylitol stanowi doskonały i dużo zdrowszy zamiennik zwykłego cukru (sacharozy). Zachowując tę samą postać białej, krystalicznej substancji, o równie słodkim smaku. Cukier brzozowy zdecydowanie korzystniej wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zalecany jest szczególnie do stosowania dla diabetyków, osób dbających o zdrowy stan uzębienia i odpowiednią higienę jamy ustnej, prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu odpornościowego oraz osób, które dbają o prawidłową wagę ciała, a także wszystkich zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Źródłem ksylitolu w przyrodzie są także niektóre owoce (maliny, jagody, truskawki, żółte śliwki), warzywa (sałata, cykoria), grzyby, twarde drewno np. brzoza, kolby kukurydzy. W niewielkich ilościach (ok. 15 g dziennie) ksylitol jest również wytwarzany naturalnie przez organizm ludzki, jako stały element procesów metabolicznych.

Cukier brzozowy znajduje powszechne zastosowanie jako składnik wielu produktów żywnościowych, kosmetyków i farmaceutyków. Jako dodatek do żywności występuje on często pod symbolem E967. Ksylitol znaleźć można w gumach do żucia, dropsach, żywności dietetycznej, używany jest przy słodzeniu napojów. Zawierają go również preparaty do codziennej higieny jamy ustnej, jak np. pasty do zębów, płyny do płukania ust, nitki dentystyczne. W przemyśle farmaceutycznym występuje m.in. jako składnik aerozoli do nosa działając przeciwbakteryjnie. Ksylitol doskonale sprawdza się w kuchni, gdzie z powodzeniem może zastąpić tradycyjny cukier. Nadaje się do bezpośredniego spożycia. Cukier brzozowy ma przyjemny, delikatny i lekko chłodzący smak. Można nim słodzić napoje (kawę, herbatę), używać do gotowania, pieczenia (za wyjątkiem ciast drożdżowych), mrożenia, dodawać do przetworów (dżemów, konfitur i soków).

W zgodnej opinii naukowców i specjalistów z FDA (amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) oraz JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów FAO i WHO ds. Dodatków do Żywności), ksylitol jest bezpieczny w stosowaniu. Aby jego działanie było skuteczne zaleca się spożywanie 15 g ksylitolu, czyli ok. 3 łyżeczek, na dobę.

Wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od niewielkich ilości (ok. ½ łyżeczki). Konieczne jest bowiem przystosowanie układu pokarmowego do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Według fińskich naukowców dopuszczalne jest stosowanie do 40 g ksylitolu dziennie. Jednak spożywanie cukru brzozowego w zbyt dużych ilościach może wywołać biegunkę. Nie należy podawać go małym dzieciom z uwagi na niedojrzałość enzymatyczną ich układów trawiennych. Ksylitol jest przeznaczony wyłącznie dla ludzi i nie powinien być podawany zwierzętom.


Podobne artykuły:
Ksylitol - cukier brzozowy, właściwości

Zobacz nasze produkty z Ksylitolem:


Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.