loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Propolis, właściwości

Propolis, właściwości.

Propolis jest bardzo ceniony za swoje właściwości utleniające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyseptyczne. Zawdzięcza to wysokiemu stężeniu flawonoidów, których naliczono prawie 40. Są one naturalnymi substancjami, które chronią rośliny. Wysoka czynność biologiczna Propolisu oraz skuteczność w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń jest rezultatem synergicznego oddziaływania jego wielu naturalnych składników. Dzięki temu jego działanie zbliżone jest do działania preparatów o cechach immunoregulacyjnych. Zauważono, że Propolis blokuje rozwój różnych bakterii odpornych na działanie antybiotyków. Profesor dr hab. Ryszard Czarnecki z Uniwersytetu Jagiellońskiego w swoim artykule pisze, że Propolis działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo w stosunku do większości znanych i groźnych szczepów chorobotwórczych, takich jak Staphylococcus Aureus (Gronkowiec Złocisty), Haemophilus Influenzae (Pałeczka Grypy), Streptococcus Pneumoniae (Dwoinka Zapalenia Płuc), Klebsiella Pneumoniae (Pałeczka Zapalenia Płuc), Escherichia Coli (Pałeczka Okrężnicy), Proteus Mirabilis (bakteria powodująca zakażenia układu moczowego) i Candida Albicans (gatunek grzybów zaliczany do gatunku drożdzaków). Opisuje również, ze Propolis zdecydowanie nasila aktywność przeciwbakteryjną wielu antybiotyków wobec drobnoustrojów chorobotwórczych opornych na ich działanie. Wskazuje także, że wykazano również jego działanie hamujące na wirusy grypy i żółtaczki zakaźnej. Profesor podaje, że Propolis zasługuje na uwagę za jego wybiórcze właściwości ochronne w schorzeniach przewodu pokarmowego, zwłaszcza u osób dotkniętych chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Bardzo istotny jest fakt, iż działanie i aktywność biologiczna Propolisu jest mocno uzależniona od miejsca i warunków klimatycznych oraz okresu zbioru i rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają materiał budulcowy. W zależności od kraju i regionu pochodzenia, Propolis charakteryzuje się różnym składem chemicznym. Na danym obszarze występują specyficzne rodzaje roślin i żywic, z których pszczoły zbierają swój materiał budulcowy. Warunkuje to moc oddziaływania i szczególne cechy Propolisu. Tak więc kraj z którego pochodzi Propolis nie jest bez znaczenia.

Mimo wielu wyjątkowych i bardzo pożytecznych właściwości należy mieć na uwadze, że Propolis jest dla niektórych osób (głównie alergików) silnym alergenem, a właściwie mieszaniną różnych alergenów. Aktualnie zidentyfikowano prawie 30 różnych substancji występujących w Propolisie, które mogą wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na produkty pszczele. Mimo, iż reakcje alergiczne na Propolis występują bardzo rzadko, powinno jednak zachować się ostrożność podczas spożywania Propolisu. Częściej dochodzi do wystąpienia reakcji alergicznej na Propolis podczas stosowania miejscowego – alergia kontaktowa. Lekarze zalecają, aby osoby uczulone na produkty pszczele i na jady owadów błonoskrzydłowych oraz chorzy na AZS (atopowe zapalenie skóry) uważali lub rezygnowali z aplikowania Propolisu. Natomiast dla osób, które nie posiadają predyspozycji do reakcji alergicznych, ta niezwykła substancja jest bardzo cennym i bogatym źródłem naturalnych składników, które wspomagają ich zdrowie.

 

Podobne artykuły:
Co to jest Propolis ?

Propolis, zastosowanie

 

Zobacz nasze produkty z Propolisem:


Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.