loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Miód Manuka, działanie

Miód Manuka, działanie.

Wysokiej jakości Miód Manuka jest wyjątkowo korzystny dla poprawy i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego” - taki wniosek płynie z badań przeprowadzonych nad działaniem Miodów Manuka, jakie prowadził Dr Doug Rosendale oraz instytut Crop&Food Research. Ich wyniki ogłoszono w trakcie Sympozjum Zdrowej Żywności w Auckland w Nowej Zelandii w 2007 roku. Dr Rosendale udowodnił, że działanie miodu Manuka przyspiesza rozwój korzystnej dla funkcjonowania jelit flory bakteryjnej. Te wyniki dowiodły, że działanie i stosowanie Miodu Manuka przynosi szersze korzyści dla zdrowia człowieka. Przebadano także pod tym kątem inne produkty pochodzenia naturalnego i w żadnym nie wykryto i nie stwierdzono tak wyjątkowego i silnego działania. W trakcie badań okazało się, że połączenie Miodu Manuka z innymi produktami naturalnymi wzmaga jeszcze bardziej siłę ich pozytywnego działania na organizm ludzki.

Dr Lynne Chepulis, naukowiec i wykładowca w instytucie Waiariki Institute of Technology, a także absolwentka instytutu badającego miód na Uniwersytecie Waikato, która zajmuje się badaniami miodu od wielu lat, potwierdziła ustalenia i wnioski płynące z badań dotyczących unikalnego działania i właściwości miodu Manuka przeprowadzonych przez profesora Thomasa Henle na Politechnice w Dreźnie:
„Rozpoznanie methylglyoxalu jako związku odpowiedzialnego za stabilną, nieutleniającą szczególną aktywność miodu Manuka przewróciło konwencjonalne myślenie do góry nogami.” - mówi Dr Lynne Chepulis.

Z kolei brytyjscy naukowcy z uniwersytetu Wales Institute w Cardiff odkryli, że miód Manuka jest zdolny do osłabienia bakterii obecnych w zainfekowanej ranie lub na powierzchniach szpitalnych, gdyż jego unikatowe działanie nie pozwala tym organizmom przyczepiać się do powierzchni, co zazwyczaj powodowało infekcję. Profesor Rose Cooper badała miód Manuka na poziomie molekularnym, aby znaleźć odpowiedź na pytanie, w jaki sposób działanie miodu Manuka hamuje rozwój bakterii w zakażonych ranach. Badania dotyczyły trzech rodzajów bakterii, które często rozwijają się w ranach: pałeczki ropy błękitnej, paciorkowca i gronkowca złocistego. Wyniki, które uzyskała sugerowały, że miód Manuka może utrudniać zajmowanie tkanek przez bakterie poprzez utrudnianie tworzenia się tzw. biofilmu, który chroni bakterie przed działaniem antybiotyków. Według badaczki Rose Cooper, miód Manuka i jego wyjątkowe działanie w połączeniu z antybiotykami może pomóc w skuteczniejszej walce z bakteriami - źródło: Medical News Today.


Przeciwwskazania:
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu Manuka nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Miodu Manuka nie powinny spożywać również osoby, które posiadają nadwrażliwość i nietolerancje na miód ze strony układu pokarmowego oraz są uczulone na miód i produkty pszczele. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny przed spożywaniem miodu Manuka koniecznie skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem, gdyż miód zawiera duże ilości węglowodanów - ok. 70-80% (glukozy, fruktozy, maltozy).


Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

 

Zobacz nasze Miody Manuka MGO

Zobacz inne nasze produkty z Manuka:


Podobne artykuły:
Miód Manuka, co to jest?

Miód Manuka, właściwości.
Miód Manuka, zastosowanie.

Miód Manuka, dawkowanie.
Methylglyoxal

Olejek Manuka na trądzik.

Krzew Manuka

Manuka Health

 

Zobacz również:
Domowe sposoby na pryszcze i trądzik.