loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Miód Manuka, zastosowanie

Miód Manuka, zastosowanie.

Miód jest bardzo cennym, bezpiecznym i w 100% naturalnym produktem odżywczym. Poleca się go zwłaszcza osobom wyczerpanym pracą fizyczną i umysłową. Stosuje się go w terapiach związanych z układem krążenia, gdyż zawarte w nim sole mineralne mają korzystny wpływ na procesy krążenia krwi. Natomiast obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie, a cholina działa ochronnie na wątrobę i pobudza wydzielanie żółci. Miód stymuluje i odżywia również mięsień sercowy. Jony metali, które zawiera miód stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Żelazo pochodzące z miodu jest dobrze przyswajalne i w około 60% wykorzystywane przez organizm do produkcji hemoglobiny. Ponadto miód, a szczególnie miód Manuka ma zastosowanie w terapiach układu oddechowego, pokarmowego - przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także układu moczowego. Cukry proste zawarte w miodzie biorą udział w detoksykacji, chroniąc częściowo przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Miód wchłania się dobrze zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Stosuje się go jako środek kosmetyczny, który nawilża, odżywia i regeneruje skórę poprawiając jej elastyczność, dlatego jest składnikiem wielu kremów, płynów do mycia skóry twarzy i całego ciała oraz płynów do płukania i szamponów, które wzmacniają włosy i je regenerują. Miód jest także składnikiem wielu maseczek i okładów.

Mimo, iż miód Manuka, tak jak inne miody nie jest lekarstwem, wspomaga leczenie różnych chorób dzięki swoim wyjątkowym i unikatowym właściwościom. Wiele osób spożywających ten miód potwierdza, że przede wszystkim jego stosowanie wpływa wyjątkowo korzystnie na poprawę i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza także siły witalne oraz wspomaga odporność organizmu, który łatwiej i skuteczniej broni się przed wirusami i bakteriami. Miód Manuka korzystnie wpływa również na układ oddechowy – nawilża i tonizuje błony śluzowe. Według nowozelandzkiej Rządowej Agencji Badawczej Crop & Food Research Institute, stosowanie miodu Manuka bardzo korzystnie wpływa na mechanizmy obronne organizmu poprzez zwiększenie liczby dobrych bakterii probiotycznych w jelitach.

...Wysokiej jakości Miód Manuka jest wyjątkowo korzystny dla poprawy i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego.” - taki wniosek przyniosły badania nad zastosowaniem Miodów Manuka, jakie prowadził Dr Doug Rosendale, których wyniki ogłoszono na Sympozjum Zdrowej Żywności w Auckland w Nowej Zelandii w 2007 roku.

 

Osoby, które spożywają Miód Manuka MGO zgłaszają najczęściej poprawę stanu swojego zdrowia w zakresie takich dolegliwości jak:

  • wspomaganie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • refluks,wspomaganie leczenia zespołu jelita drażliwego,
  • wspomaganie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, krtani, oskrzeli oraz kaszel,
  • obniżona odporność,
  • problemy skórne takie jak trądzik i pryszcze.

Stosowanie miodu Manuka pomaga także przy popękanej i suchej skórze, łagodzi podrażnienia i świąd, wygładza i oczyszcza cerę. W niektórych krajach Miód Manuka znajduje zastosowanie jako zamiennik opatrunków na trudno gojące się rany, owrzodzenia i odleżyny.

 

Zastosowanie miodów Manuka według zawartości methylglyoxalu:

Miody Manuka MGO 30+ - 100% naturalne, smaczne miody smakowe, z najniższą zawartością methylglyoksalu - minimum 30 mg/kg.

Zastosowanie:
- do celów kosmetycznych np. jako okład lub maseczka z miodu, która oczyszcza, wzmacnia i odżywia skórę.
- jako zdrowy dodatek do codziennej diety,
- jako smaczny dodatek do różnych potraw,
- jako zamiennik cukru.


Miody Manuka MGO 100+ - 100% naturalne, smaczne miody Manuka z zawartością methylglyoxalu - minimum 100 mg/kg, która jest minimalną rekomendowaną wartością, dzięki której miód Manuka posiada unikatowe właściwości prozdrowotne.

Zastosowanie:
- wspomaganie odporności organizmu,
- poprawa i utrzymywanie w dobrym stanie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
- do celów kosmetycznych np. jako okład lub maseczka z miodu, która oczyszcza, wzmacnia i odżywia skórę,
- jako zdrowy dodatek do codziennej diety,
- jako smaczny dodatek do różnych potraw,
- jako zamiennik cukru.


Miody Manuka MGO 250+ - 100% naturalne, smaczne miody Manuka z podwyższoną zawartością methylglyoxalu – minimum 250 mg/kg.

 Zastosowanie:
- wspomaganie odporności organizmu,
- przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych o łagodnym przebiegu,
- do celów kosmetycznych np. jako okład lub maseczka z miodu, która oczyszcza, wzmacnia i odżywia skórę - (tutaj szczególnie polecamy miód Manuka MGO 250+ z aloesem lub z zieloną herbatą),
- problemy skórne: wspomagająco, głównie przy trądziku i pryszczach jako pomocnicza kuracja do stosowania zewnętrznego na zmienioną skórę - (tutaj szczególnie polecamy miód Manuka MGO 250+ z aloesem lub z zieloną herbat
ą),
- dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, szczególnie żołądka.


Miód Manuka MGO 400+ - 100% naturalne, smaczne miody Manuka z wysoką zawartością methylglyoxalu – 400 mg/kg.

Zastosowanie:
- wspomaganie odporności organizmu,

- wspomagająco podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych o ostrzejszym przebiegu: zapalenie gardła, krtani, oskrzeli, grypa.
- wspomagająco przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego: wrzody żołądka i dwunastnicy, helicobacter pylori, refluks, IBS,

- problemy skórne: trądzik i pryszcze, jako główna kuracja
do stosowania wewnętrznego - (najlepiej równolegle z kuracją zewnętrzną z miodu Manuka MGO 250+ z aloesem, zieloną herbatą lub olejku z Manuka),
- wspomagająco przy trudno gojących się ranach (zewnętrznie),


Miód Manuka MGO 550+ - 100% naturalne, smaczne miody Manuka z bardzo wysoką zawartością methylglyoxalu – 550 mg/kg.

Zastosowanie:
- wspomaganie organizmu szczególnie w przypadkach obniżonej odporności,
- silne wspomaganie podczas leczenia grypy oraz nawracających infekcji górnych dróg oddechowych o ostrym i nasilonym przebiegu: zapalenie gardła, krtani, oskrzeli, grypa,
- wspomaganie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, szczególnie o nawracającym przebiegu: wrzody żołądka i dwunastnicy, helicobacter pylori, refluks, IBS,

- problemy skórne: trądzik i pryszcze, jako główna kuracja do stosowania wewnętrznego - (najlepiej równolegle z kuracją zewnętrzną z miodu Manuka MGO 250+ z aloesem, zieloną herbatą lub olejku z Manuka),
- wspomagająco przy leczeniu trudno gojących się ran spowodowanych zakażeniami bakteryjnymi oraz odleżynach,

 

Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie są polecane ilości spożywania miodu Manuka przy różnych dolegliwościach i schorzeniach to przeczytaj nasz artykuł pt. Miód Manuka, dawkowanie.


Przeciwwskazania:
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu Manuka nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Miodu Manuka nie powinny spożywać również osoby, które posiadają nadwrażliwość i nietolerancje na miód ze strony układu pokarmowego oraz są uczulone na miód i produkty pszczele. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny przed spożywaniem miodu Manuka koniecznie skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem, gdyż miód zawiera duże ilości węglowodanów - ok. 70-80% (glukozy, fruktozy, maltozy).


Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Zobacz nasze Miody Manuka MGO:

Zobacz inne nasze produkty z Manuka:


Podobne artykuły:
Miód Manuka, co to jest?

Miód Manuka, właściwości.
Miód Manuka, działanie.

Methylglyoxal

Olejek Manuka na trądzik.

Krzew Manuka

Manuka Health

 

Zobacz również:
Domowe sposoby na pryszcze i trądzik.