loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Co to jest Miód Manuka ?

Co to jest Miód Manuka?

Miód Manuka MGO to niekwestionowany lider wśród wszystkich miodów na świecie. Jest wytwarzany w Nowej Zelandii. Produkt ten słynie ze swoich unikatowych właściwości, których źródłem jest substancja o nazwie methylglyoxal (MGO) - stąd skrót ten znajduje się w nazwie każdego miodu Manuka. Powstaje on z kwiatów krzewu o nazwie Manuka (łac. Leptospermum Scoparium) inaczej drzewa herbacianego, który rośnie na wyjątkowo czystych terenach Nowej Zelandii. Kraj ten słynie z wiecznie zielonych lasów oraz najczystszej na świecie wody źródlanej. Uznawany jest za jeden z najczystszych obszarów na ziemi. Tutaj właśnie rosną krzewy o nazwie Manuka, z których powstaje nektar, którym żywią się pszczoły. Nektar z krzewu Manuka zawiera substancje, która następnie przemienia się w methylglyoxal. Do przemiany tej zachodzi w czasie transportu nektaru do ula, a następnie w czasie dojrzewania miodu. Choć substancja ta występuje w wielu gatunkach miodów, tylko w miodach Manuka jej stężenie jest tak wysokie. W innych gatunkach miodów stężenie methylglyoxalu wynosi nie więcej niż 10 mg/kg, natomiast w miodach Manuka może ono osiągnąć wartość od 30 do 550 mg/kg, a nawet 800 mg/kg. To ważne, ponieważ dowiedziono, że im wyższe jest stężenie methylglyoxalu w miodzie tym jego działanie jest bardziej korzystne, zwłaszcza na układ pokarmowy i odpornościowy oraz na stan skóry. Miód Manuka bardzo skutecznie wspomaga organizm w chorobach skóry takich jak trądzik, pryszcze oraz w chorobach związanych z układem pokarmowym takich jak zapalenie śluzówki jamy ustnej, zapalenie dziąseł, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami gardła.

Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód Manuka korzystnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu, które znajdują się w jelitach poprzez zwiększenie liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych. Dzięki tym odkryciom miód Manuka ze względu na swoje dobroczynne właściwości uzyskał ogromny szacunek w medycynie ludowej Nowej Zelandii, a jego unikalna bioaktywność uczyniła z niego wielką sławę na całym świecie.

Skąd wiadomo o dobroczynnych właściwościach miodu Manuka?

Te wyjątkowe korzyści miodu Manuka wykorzystywane były już przed wiekami przez starożytne plemiona Maori, które stosowały miód do leczenia różnych dolegliwości. Dopiero w 2008 roku w Niemczech profesor Thomas Henle z Politechniki w Dreźnie wraz ze swoją grupą naukowców udowodnił, że za nadzwyczajne i unikatowe właściwości Miodu Manuka jest odpowiedzialny naturalnie występujący methylglyoxal, który występuje tylko w niektórych miodach. Profesor zaobserwował, że istnieje bezpośrednia korelacja w stężeniu methylglyoxalu, a właściwościami Miodu Manuka. Badania wykazały także, że Miód Manuka jest jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym odkryto tak duże stężenie tego składnika: na poziomie od 30 mg do ponad 800 mg/kg miodu. Od czasu opublikowania pracy doktora Henle, w której zidentyfikowano MGO jako dominujący składnik czynny miodu Manuka, opublikowano 6 prac badawczych w międzynarodowych publikacjach wydawniczych.

Miód Manuka oprócz wysokiej zawartości methylglyoxalu zawiera znacznie większą ilość substancji aktywnych: enzymów i polifenoli w porównaniu do innych miodów. Tak więc spożywając miód Manuka, możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi zdrowych, naturalnych i pożądanych składników, które nas wzmacniają i regenerują oraz wspierają naszą naturalną odporność.

 

 

Kto produkuje miód Manuka?

Miód Manuka produkuje firma Manuka Health New Zealand Ltd, która posiada międzynarodowe i polskie badania potwierdzające ich zgodność z normami polskimi oraz normami Światowej Organizacji Zdrowia WHO.

Miód Manuka MGO uzyskał prestiżowe nagrody: Eco Laur Konsumenta 2009, Perły Medycyny i Zdrowa Jakość, Laur Konsumenta - Odkrycie 2010, Laur Konsumenta - Odkrycie 2011, Laur Konsumenta - Grand Prix 2013. Miód Manuka ze względu na swoje dobroczynne właściwości uzyskał ogromny szacunek w medycynie ludowej Nowej Zelandii, a jego unikalna bioaktywność uczyniła z niego wielką sławę na całym świecie.

Który miód Manuka wybrać ?

Przed zakupem należy sprawdzić jaka jest zawartość methylglyoxalu (MGO) w miodzie Manuka. Ta wartość informuje nas o stężeniu w jakim występuje ten składnik. W miodach Manuka waha się w granicach d 30 mg do ponad 800 mg na kg miodu. W innych miodach waha się w granicach od 0 – 10mg/kg w zależności od rodzaju miodu, a średni poziom osiąga wartość 3.1 mg/kg. Należy pamiętać, że dopiero 100 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu to dawka, która została zidentyfikowana jako minimalne stężenie wymagane do korzystnego oddziaływania prozdrowotnego na organizm człowieka.

Zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka MGO

Udowodniono, że im wyższe jest stężenie methylglyoxalu w miodzie tym jego działanie jest korzystniejsze i silniejsze, zwłaszcza na dolegliwości związane z przewodem pokarmowym. Znając te cechy i oznaczenia można łatwiej dobrać odpowiedni dla nas miód. I tak dla dla osób zmagających się z problemami skórnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego najlepszym wyborem będzie spożywanie miodu o wysokim i najwyższym współczynniku: MGO 400+ oraz MGO 550+. Jednak nie wszyscy potrzebują miodu Manuka o tak silnym działaniu. Dla osób, które chcą, aby miód wspierał ich układ odpornościowy oraz wzmacniał organizm podczas przeziębień mogą zastosować miód Manuka o niższych i średnich zawartościach methylglyoxalu tj. MGO 100+ oraz MGO 250+. Miody Manuka o wartościach MGO 100+ oraz MGO 250+ warto zastosować jako pomocniczą kurację zewnętrzną na problemy skórne smarując nim miejsca zmienione chorobowo. Do tej kuracji szczególnie polecamy miód Manuka MGO 250+ z żelem z aloesu lub miód Manuka z zieloną herbatą, który zawiera w sobie dwa unikatowe składniki polecane właśnie przy problemach z trądzikiem i pryszczami. Bardzo dobrym i skutecznym rozwiązaniem dla osób borykających się z tym schorzeniem jest połączenie i stosowanie jednocześnie kuracji wewnętrznej z miodu Manuka MGO 400+ i kuracji zewnętrznej z miodu Manuka MGO 250+ z aloesem lub z zieloną herbatą, które polecane są również do celów kosmetycznych jako okłady lub maseczki z miodu.

 

Jeśli masz wątpliwości, który miód Manuka wybrać to przeczytaj nasz artykuł pt. Miód Manuka, zastosowanie.

 

Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
 

Zobacz nasze Miody Manuka MGO:

Zobacz inne nasze produkty z Manuka:


Podobne artykuły:
Miód Manuka, dawkowanie.

Miód Manuka, działanie.
Miód Manuka, właściwości.
Methylglyoxal

Olejek Manuka na trądzik

Krzew Manuka

Manuka Health

 

Zobacz również:
Domowe sposoby na pryszcze i trądzik.