loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

przesylka

Miód Manuka, właściwości

Miód Manuka, właściwości.

Dobroczynne właściwości miodu, znane są od dawna. Już dwa tysiące lat wcześniej tamtejsi lekarze wiedzieli, że niektóre typy miodów są skutecznym lekarstwem na niektóre schorzenia. Dioskurydes – grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył i pracował w Rzymie w czasach cesarza Nerona twierdził, że jasnożółty miód z Attyki jest najlepszym środkiem “dobrym na wszystkie gnijące i puste wrzody”. Z kolei jeden z najsłynniejszych filozofów starożytnej Grecji, Arystoteles odwołuje się do blado-żółtego miodu jako ”dobrej płukanki na podrażnione oczy i rany”. Jego mądrość i wiedza została zachowana w medycynie ludowej na całym świecie. Także królowa Egiptu Kleopatra dzięki kąpielom w oślim mleku z miodem zawdzięczała swoją urodę. Miód był wykorzystywany już od dawna jako skuteczny środek na okłady dla trudno gojących się ran i oparzeń. Ten fakt potwierdzili archeolodzy, gdy odczytali ze starożytnych przekazów informacje mówiące o tym, że na źle gojące rany należy nakładać opatrunki nasączone miodem.

Jakie właściwości posiada miód Manuka?

Z najnowszych badań wynika, że niezwykłe właściwości zdrowotne – wręcz nieporównywalne do wyżej wspomnianych gatunków - ma miód, którego źródłem nektaru jest krzew Manuka (z jęz. maoryskiego) – dziko rosnąca roślina występująca na północnych i południowych obszarach Nowej Zelandii oraz w południowo-wschodniej Australii, gdzie nazywana jest „drzewem herbacianym” (łac. leptospermum scoparium). Kwitnie ona raz do roku, wydając białe, intensywnie pachnące i pełne nektaru kwiaty oraz liście, z których w procesie destylacji otrzymywany jest olejek z Manuka. To dzięki tej nadzwyczajnej roślinie miód Manuka cechuje się unikatowymi i wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi.

Bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i oddechowy, a także na skórę człowieka. Bardzo skutecznie wspomaga organizm w chorobach skóry takich jak trądzik, pryszcze oraz w chorobach związanych z układem pokarmowym takich jak zapalenie śluzówki jamy ustnej, zapalenie dziąseł, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami gardła. Spożywając miód Manuka, możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi zdrowych, naturalnych i pożądanych składników, które nas wzmacniają i regenerują oraz wspomagają naszą naturalną odporność.

Skąd biorą się tak wyjątkowe i unikatowe właściwości miodu Manuka?

Czy każdy miód na równi można potraktować jako naturalne antidotum na różne choroby? Okazuje się, że nie. Cała siła tkwi w składzie miodu i w obecności konkretnych składników odpowiedzialnych za jego nie tylko odżywcze, ale i prozdrowotne właściwości, które mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Właśnie nektar z kwiatów Manuki zawiera w sobie substancje, które zamieniają się w methylglyoxal (w skrócie MGO), który odpowiada za unikatowe właściwości miodów Manuka. Ta niezwykła przemiana następuje w organizmie pszczoły podczas transportu nektaru do ula, a następnie podczas procesu dojrzewania miodu. Okazuje się, że methylglyoxal występuje w miodach Manuka w zagęszczeniu niespotykanym w innych miodach. Jak wykazano w niektórych badaniach jest to składnik o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym i odpowiada za unikalne właściwości i korzystne działanie miodu Manuka na nasz organizm.

Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód Manuka korzystnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu, które znajdują się w jelitach poprzez zwiększenie liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych. Dzięki tym odkryciom miód Manuka ze względu na swoje dobroczynne właściwości uzyskał ogromny szacunek w medycynie ludowej Nowej Zelandii, a jego unikalna bioaktywność uczyniła z niego wielką sławę na całym świecie. Co więcej, ostatnimi czasy wzrasta zainteresowanie metodami leczenia miodem – tzw. apiterapia, czyli wykorzystywanie miodu i innych produktów pochodzących od pszczół we wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Ta naturalna, bezpieczna i niezwykle prosta w zastosowaniu metoda zyskuje coraz bardziej na popularności. Jednak od około trzydziestu lat stała się przedmiotem udokumentowanych badań naukowych.

Kto zbadał dokładnie miody Manuka i ich unikatowe właściwości?

Profesor Thomas Henle, niemiecki naukowiec, który przeprowadził na Politechnice w Dreźnie kompleksowe badanie nad właściwościami miodu Manuka zauważył, że tak wysokie wskaźniki poziomu methylglyoxalu, które znaleziono w miodzie z krzewu Manuki nie były jeszcze odkryte w żadnym innym produkcie żywnościowym. Profesor wskazuje, iż minimalne stężenie tego składnika potrzebne do uzyskania właściwości i korzyści zdrowotnych wynosi minimum 100 mg/kg (MGO 100+). Naukowiec ten poddał analizie 40 próbek miodów różnego pochodzenia z całego świata. W tej grupie znalazło się sześć rodzajów miodu Manuka z Nowej Zelandii. Okazało się, że poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach Manuka (także w produktach Manuka Health) były nawet tysiąckrotnie wyższe niż w pozostałych przebadanych produktach. Natomiast średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż Manuka osiągał wartość 3.1 mg/kg. Nasycenie methylglyoxalu, które znaleziono w sześciu miodach Manuka wahało się pomiędzy 38 - 761 mg/kg.

Naukowcy pierwszy raz zbadali dokładnie miód w XIX wieku i ogłosili, że posiada on działanie przeciwbakteryjne. Zostało to rozpoznane w 1892 roku, przez van Ketel’a. Badania przeprowadzone nad miodem ponownie przeprowadził i potwierdził profesor Peter Molan z uniwersytetu Waikato. Okazało się, iż większość aktywności miodu jest spowodowana enzymatyczną produkcją nadtlenku wodoru. Z kolei inne badania nad 345 próbkami miodów nowozelandzkich z 26 różnych źródeł zostały przeprowadzone przez Allen’a et al. (1991). Dowiodły, że gdy próbowano zniszczyć nadtlenku wodoru, to tylko miód z krzewu Manuka posiadał cechy antybakteryjne. Było to przełomowe odkrycie w badaniach miodów z całego świata.

Miody Manuka firmy Manuka Health o najwyższym nasyceniu methylglyoxalu (MGO 550+), aby uzyskać tak wysokie stężenie tego składnika, dojrzewają ponad dwa lata w specjalnych beczkach. Dopiero po tym czasie trafiają do sprzedaży.

Profesor Thomas Henle      Uniwersytet w Dreznie
          Źródło: http://www.youtube.com/watch?v=oZJpC368Buw                            http://www.youtube.com/watch?v=HzXCgFnnvZs#t=26

 

Czy wszystkie miody posiadają podobne właściwości?

Podstawową kwestią, z której powinnismy zdać sobie sprawę jest fakt, że powszechnie dostępny miód spożywczy różni się w swoim składzie i nie każdy produkt można określić mianem miodu o właściwościach prozdrowotnych (ang. medical-grade honey). Najmniej dobroczynnych cech na nasz organizm posiada oczywiście miód sztuczny. Z kolei miody naturalne różnią się zawartością chemiczną – zwłaszcza ilością cukrów, które uwarunkowane są źródłem pochodzenia miodu. Inne właściwości ma zatem miód rzepakowy, inne akacjowy czy lipowy, a jeszcze inne właściwości ma miód wrzosowy lub gryczany.

Które składniki są jeszcze odpowiedzialne za korzystne działanie miodów?

Prozdrowotne właściwości miodu są wynikiem całościowego działania kilku czynników, które w nim występują. Miód zawiera olejki eteryczne i flawonoidy lecz w niewielkich ilościach. Odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwzapalnymi i oczyszczającymi, a także wzmacnia naturalnie odporność organizmu. Najważniejsze składniki w miodzie to łatwo przyswajalne cukry proste czyli glukoza, fruktoza i maltoza stanowiące ok. 70 - 80% masy miodu. Składniki, które wpływają na smak miodów to kwasy organiczne: glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, fosforowy, a także masłowy, mlekowy i propionowy. Wśród białek występujących w miodzie istotną grupę stanowią enzymy: oksydaza, katalaza, diastaza, fostaza i inwertaza, które pochodzą z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. Miód jest bogaty także w aminokwasy: arginina, fenyloanina, gliceryna, prolina, glicyna, seryna, tyrozyna, walina i tryptofan. W miodzie znajdują się cenne mikroelementy: magnez, wapń, żelazo, potas, chlor, azot, fosfor, mangan, kobalt, molibden, siarka, sód, a także niewielkie ilości witamin z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy, nikotynowy i biotyna. Żelazo pochodzące z miodu jest dobrze przyswajalne i w około 60% wykorzystywane przez organizm do produkcji hemoglobiny. W miodzie znajdują się równiez substancje zwane inhibinami, które działają bakteriostatycznie utrudniając rozwój bakterii.

Pamiętać należy, że na aktywność każdego miodu składają się jeszcze inne czynniki fizykochemiczne: wysokie ciśnienie osmotyczne wywołane dużym stężeniem cukrów – średnio ok. 77% - 80% oraz kwaśny odczyn środowiska (średnie pH = 4,1) wynikający z obecności kwasów organicznych – w tym kwasu jabłkowego, mlekowego, cytrynowego, czy glukonowego, które w głównej mierze odpowiadają za walory smakowe danego miodu. Oprócz nich znaczną rolę odgrywają związki azotowe, wolne aminokwasy i enzymy (w tym oksydaza glukozy, inwertaza i lizozym) oraz inne substancje chemiczne. Niemniej to właśnie methylglyoxal jest tą substancją, która decyduje o niezwykle silnych i unikatowych prozdrowotnych właściwościach miodu Manuka. Co prawda obecność polifenoli i innych niezidentyfikowanych związków w miodzie Manuka może wzmacniać działanie methylglyoxalu, niemniej to właśnie stężenie tego składnika wyróżnia nowozelandzki specyfik spośród innych miodów.


Przeciwwskazania:
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu Manuka nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Miodu Manuka nie powinny spożywać również osoby, które posiadają nadwrażliwość i nietolerancje na miód ze strony układu pokarmowego oraz są uczulone na miód i produkty pszczele. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny przed spożywaniem miodu Manuka koniecznie skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem, gdyż miód zawiera duże ilości węglowodanów - ok. 70-80% (glukozy, fruktozy, maltozy).


 

Wszystkie porady zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako fachowa porada lekarska oraz zastępować kuracji leczniczej zaleconej przez lekarza. Nie mogą być również podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy stanu swojego zdrowia. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

 

Zobacz nasze Miody Manuka MGO

Zobacz inne nasze produkty z Manuka:


Podobne artykuły:
Miód Manuka, co to jest?

Miód Manuka, działanie.
Miód Manuka, zastosowanie.

Miód Manuka, dawkowanie.
Methylglyoxal

Olejek Manuka na trądzik.

Krzew Manuka

Manuka Health

 

Zobacz również:
Domowe sposoby na pryszcze i trądzik.