loadingimg

Wczytuję dane...
  • Załóż konto
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
banner

koszty dostawy 17

Methylglyoxal

Methylglyoxal

Methylglyoxal (w skrócie MGO) jest związkiem organicznym, powstającym się w wyniku przemian biochemicznych, a dokładnie w wyniku przemian dihydroksyacetonu, czyli DHA. Powstaje jako produkt uboczny w czasie procesu przedostawania się glukozy do żywych komórek, po czym sam wykorzystywany jest do ich budowy. Methylglyoxal należy do związków z grupy glioksali, które z kolei zaliczane są do tak zwanych aldehydów. Związek ten jest substancją o właściwościach higroskopijnych. Methylglyoxal rozpuszcza się m.in. w wodzie i etanolu. Stanowi związek nietrwały, jest szybko usuwany z organizmu. Badania eksperymentalne wskazują, że aktywność methylglyoxalu potęguje witamina C, która podobnie jak on posiada również właściwości przeciwutleniające.

MethylglyoxalZ badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Waikato przez zespół dr hab. Merilyn Manley-Harris wynika, iż wraz z dojrzewaniem miodu Manuka, DHA zmienia się w methylglyoxal – jest to naukowe potwierdzenie powszechnego przeświadczenia pszczelarzy co do tego, że długość leżakowania miodu ma wpływ na jego jakość. Z czasem zwiększa się ilość methyloglyoxalu w produkcie, co realnie przekłada się na jego wysoką wartość odżywczą. Nie sprzyja natomiast w tym wypadku zbyt wysoka temperatura, gdyż podgrzewanie miodu powoduje nie tylko zanik DHA i methyloglyoxalu, ale również zwiększenie się poziomu niepożądanego hydroksymetylofurfuralu.

Jak odkryto methylglyoxal?

Dr Thomas Henle przewodził grupie badawczej, która wyizolowała methylglyoxal jako podstawowy składnik odpowiedzialny za unikatowe właściwości nowozelandzkiego miodu Manuka. Badacze analizowali próbki różnych miodów dostępnych na rynku w Niemczech. Wśród nich był także miód Manuka. Jak się okazało różnica między próbkami wynikała z zawartości methylglyoxalu. W miodzie Manuka odnotowano zadziwiająco wysoki poziom tej substancji - do 100 razy większe zagęszczenie niż w pozostałych, miejscowych miodach. Odkrycie to potwierdziło, że to nie związki fenolowe (fenolokwasy i flawonoidy), które występują również w miodach europejskich, tylko właśnie zdecydowanie wyższy poziom methylglyoxalu przesądza o wyjątkowych i unikatowych właściwościach prozdrowotnych tego produktu.

Czy methylglyoxal znajduje się we wszystkich miodach?

Trzeba pamiętać, że methylglyoxal nie znajduje się w takiej samej ilości w każdym nektarze z krzewu Manuka. W związku z tym można wyróżnić kilka rodzajów miodu w zależności od składu methylglyoxalu. Można spotkać miody Manuka o zawartości MGO 30+ (czyli methylglyoxal w stężeniu minimum 30 mg/kg), MGO 100+, ale również MGO 250+ czyli minimum 250mg/kg, MGO 400+ czyli minimum 400mg/kg, czy wreszcie MGO 550+ (methylglyoxal w stężeniu minimum 550 mg/kg miodu). O ile jednak średnie stężenie methylglyoxalu w miodach Manuka waha się w przedziale od 38 do 761 mg/kg, o tyle w innych miodach wartość ta wynosi jedynie średnio 3,1 mg/kg – różnica jest więc ogromna. Na przykład polskie odmiany miodów, które zawierają niewielką ilość methylglyoxalu to przede wszystkim odmiany naturalnych miodów ciemnych – wrzosowy, gryczany i spadziowy.

Zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka MGO

Czy methylglyoxal występuje również w innych produktach?

Co ciekawe sam methylglyoxal występuje również w innych produktach, ale nigdzie w takim dużym stężeniu jak w miodzie Manuka.

Methylglyoxal w innych produktach:

    • methylglyoxal w mleku i jogurtach: (poniżej 2 mg/kg),
    • methylglyoxal w winie i piwie: (3-11 mg/kg),
    • methylglyoxal w serach: (4-11 mg/kg).

Methylglyoxal możemy także spotkać w takich produktach jak zielona herbata, soja, pomidory, sok pomarańczowy czy kakao. Niemniej biorąc pod uwagę, że w miodach Manuka wartość ta może osiągnąć nawet 900-1000 mg/kg to właśnie te produkty należy uznać za główne i najcenniejsze źródło methylglyoxalu, dzięki któremu miody Manuka posiadają tak wyjątkowe i unikatowe właściwości prozdrowotne.


Zobacz co to jest Miód Manuka oraz jakie posiada działanie i właściwości prozdrowotne:

Artykuły:
Miód Manuka, co to jest?

Miód Manuka, działanie.
Miód Manuka, zastosowanie.

Miód Manuka, właściwości.
Miód Manuka, dawkowanie.

Olejek Manuka na trądzik

Krzew Manuka

Manuka Health

 

Zobacz nasze Miody Manuka MGO:

Zobacz inne nasze produkty z Manuka: